Eindelijk een plek voor Islamitische begraafplaats in Amersfoort, maar waarom blijft het een discussiepunt?
Na zeker drie jaar praten, kwam onlangs het verlossende woord: als het aan de gemeente ligt krijgt Amersfoort een eigen, Islamitische begraafplaats in het buitengebied van Hoogland-West. Waarom is die nodig, waarom was daar de voorbije tijd zoveel over te doen en waarom leidt ook deze locatie tot verzet?
Voor veel Nederlanders is het dichtbij kunnen begraven van dierbaren de normaalste zaak van de wereld. Zo niet voor moslims. Ons land telt slechts drie begraafplaatsen op Islamitische grondslag. Het essentiële verschil met een andere laatste rustplaats: een graf is voor eeuwig, omdat het geloof dat voorschrijft.
Waar moslims zich voorheen veelal lieten begraven in hun moederland, is dat moederland voor steeds meer gelovigen Nederland. Tel daar de reisverboden gedurende de coronacrisis bij op, en dus is er snel plek nodig. In Amersfoort wordt door moslims al jaren gestreden voor de komst vaan een begraafplaats met 2500 plekken. Februari van dit jaar zetten ze deze strijd kracht bij met een demonstratie, waar zo’n vier- á vijfhonderd mensen aan meededen.
De plek van hun voorkeur: begraafplaats Rusthof, met de stip de grootste begraafplaats van de regio. Maar mede omdat buurgemeente Leusden zorg had over een nieuwe toegangsweg, verlegde de gemeente Amersfoort de blik vorige maand naar Hoogland-West. ,,Dit is een fantastische plek voor ons”, jubelde Abdelkarim Elkarti van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën in het AD.
‘Onbegrijpelijke keuze’
Maar daar denken omwonenden anders over. De ‘groene long’ van Amersfoort moet zo min mogelijk worden aangetast, vinden zij. ,,Deze keuze is voor ons onbegrijpelijk”, aldus Marian Melissen, die namens bewoners van de naastgelegen Zeldertseweg het woord voert. ,,We vrezen (…) voor verdere uitbreiding van de begraafplaats in de toekomst, omdat graven niet worden geruimd.’’
Volgens de gemeente wordt er de komende tijd nog veelvuldig over de nieuwe begraafplaats gesproken en worden de geluiden vanuit de buurt hier ook zeker in meegenomen.
Bron: Ad