Wij willen niemand meer buiten de grenzen begraven

‘Wij willen niemand meer buiten de grenzen begraven’, toch moeten Amersfoortse moslims langer wachten op eigen begraafplaats

Amersfoort – Het geduld van de Amersfoortse moslims is op. Toch moeten ze langer wachten dan gehoopt op een eigen islamitische begraafplaats in de stad. Het college komt niet binnen de gevraagde drie maanden met een lijst met locaties. Die komt pas na de zomer. Daarna moet de gemeenteraad er nog over beslissen.

“Mijn kind is begraven in het land van mijn ouders, Marokko. En dat doet pijn, ik moet zijn zusjes uitleggen waarom ze hem niet kunnen bezoeken.” Het zijn woorden uit een ingezonden brief die door één van de insprekers wordt voorgedragen tijdens een commissievergadering over de begraafplaats.. “Het is een schrijnend voorbeeld waar veel leden tegenaan lopen”, zegt Abdelkarim Elkarti, voorzitter van het Samenwerkingsverband Amersfoortse Moskeeën (SvAM). “Dit moet het laatste voorbeeld zijn.”

De brief maakt duidelijk hoe urgent het voor de Amersfoortse moslims is om in de stad begraven te worden. Een begraafplaats, waar begraven kan worden volgens de islamitische regels, is voor de moskeeën geen wens, maar broodnodig. “Vooral eeuwige grafrust is voor ons heel belangrijk”, benadrukt Elkarti. Die urgentie was niet alleen tijdens, maar ook voor de vergadering erg duidelijk. Ruim vierhonderd moslims liepen een tocht van het Eemplein naar het Stadhuis, om aandacht te vragen voor de kwestie.

‘Mijn vrienden verdienen ook een plek hier’

“Wij zijn óók Amersfoorters. We hebben het recht om ook begraven te worden in onze stad.” Het is de tekst die staat op de t-shirts die de moslims vanavond dragen. “Ik snap dat het goed geregeld moet worden, maar voor ons zit er meer haast achter”, zegt Souffian. “Mijn familie is begraven in Marokko. Het is vervelend dat ik en mijn kinderen niet naar een graf kunnen.”

Het niet begraven worden in de stad waar je hart ligt en het ver weg moeten begraven van dierbaren doet iedereen die meeloopt vanavond pijn. En niet alleen bij moslims “Ik wil dat mijn vrienden ook in deze stad begraven kunnen worden”, vertelt Alex. Zelf is hij geen lid van de moskee, maar veel van zijn vrienden wel. “Zij hebben net zoveel binding met de stad als ik. Voor hen moet dit ook gerealiseerd worden.”

Die urgentie ziet het college ook. Toch zitten er aan de mogelijke locaties zodanig veel haken en ogen dat er meer onderzoek nodig is. “We willen niet over een paar jaar tot de conclusie komen dat we een foute locatie hebben gekozen”, zegt verantwoordelijk wethouder Rutger Dijksterhuis.

Rusthof

Volgens het SvAM is er echter maar één geschikte locatie: Rusthof. De vereniging wil een gedeelte van de al bestaande begraafplaats van de gemeente Amersfoort overkopen. Het gaat om een leeg liggend deel van de Rusthof. “Het bestemmingsplan klopt en we zijn niet afhankelijk van externe projectontwikkelaars”, somt Elkarti een aantal van de voordelen die hij ziet op. Toch moet hij bij Rusthof wel flink wat water bij de wijn doen.

Een eigen toegang, oprit en parkeerplaats. Het zijn een aantal onderdelen van het eisenpakket van het SvAM waar de eigen begraafplaats aan moet voldoen. De moskeebesturen geven vanavond aan van die eisen af te willen stappen. “Sinds de aanvraag voor de begraafplaats drie jaar geleden zijn 286 van onze leden overleden. Wij hebben ze ver weg moeten begraven, terwijl ze in hun stad hadden willen blijven.” De maat is vol. “Wij willen begraven kunnen worden.”

Langer wachten

De reden voor het compromis is niet alleen de haast, maar ook de invloed die de gemeente Leusden heeft. Rusthof wordt beheerd door de gemeente Amersfoort, maar ligt op Leusder grondgebied. Die gemeente heeft aangegeven niet graag mee te willen werken aan het aanpassen van het bestemmingsplan.

Ondanks dat vindt Elkarti de begraafplaats nog steeds de beste optie. “Dan maar een sobere versie, maar het bestemmingsplan klopt hier al. Wij willen niet meer wachten met het begraven van onze dierbaren.” Toch moet hij nog even wachten. De gemeente doet, in overleg met het SvAM, onderzoek naar een geschikte locatie.

Daarbij pinnen ze zich niet vast op één plek. “Daarvoor zijn er bij elke locatie nog te veel vraagtekens”, aldus de wethouder. In de zomer probeert hij met een concrete lijst naar de gemeenteraad te gaan. “Als blijkt dat één locatie toch de beste is, dan zal dat blijken. Als het er meerdere zijn is het aan de raad om te beslissen.”

Bron: RTV

wij-zijn-ook-amersfoorters
Share This:

Copyright 2024, All Rights Reserved