Het is nu nog een stuk polderland. Maar straks komt er een islamitische begraafplaats met 3500 tot 5000 plekken op een lap grond in Hoogland-West. De begraafplaats voor moslims uit Amersfoort en regio krijgt een groene uitstraling en wordt ingepast in het agrarische landschap, blijkt uit de nieuwste plannen. ‘Het moet passen bij Hoogland-West.’
Langs de Bunschoterstraat in Hoogland-West wordt over een paar jaar een nieuwe islamitische begraafplaats gerealiseerd. Het is een grote wens van de Amersfoortse moslimgemeenschap om een plek te hebben waar ze hun dierbaren kunnen begraven in ‘de stad van hun hart’. Momenteel zijn ze nog genoodzaakt om uit te wijken naar andere begraafplaatsen in het land of zelfs in het land van herkomst.
De keuze van de gemeente om een islamitische begraafplaats mogelijk te maken in Hoogland-West stuitte aanvankelijk op veel weerstand in deze agrarische omgeving. Maar de afgelopen tijd hebben omwonenden, moslims en andere betrokkenen uitgebreid met elkaar gesproken over de manier waarop de islamitische begraafplaats vorm moet krijgen in het groene buitengebied op steenworp afstand van Amersfoort.
Bloemenweide en houtsingels
Nu ligt er een breedgedragen plan over de manier waarop de islamitische begraafplaats er straks komt uit te zien. De begraafplaats krijgt een groene uitstraling die goed past bij de agrarische omgeving van Hoogland-West. Er komt bijvoorbeeld geen muur omheen, maar natuurlijke perceelranden met bijvoorbeeld sloten, houtsingels en vlechthagen. Nieuwe planten en bomen rondom de begraafplaats komen voor in de streek.
Het grafveld krijgt de uitstraling van een bloemenweide. Graven worden groen bedekt en krijgen alleen een kleine markering. De parkeerplaats met waarschijnlijk zo’n 37 parkeerplekken. Daaromheen komt een groene haag. De verwachting is dat er straks één of twee begrafenissen per week zullen zijn. De inschatting is dat er straks genoeg ruimte is voor de islamitische gemeenschap om de komende 35 tot 50 jaar te begraven.
Gevaarlijke verkeersroute
Op het terrein komen twee gebouwen. De eerste is het ontvangstgebouw van 150 vierkante meter. ,,Hier worden geen diensten gehouden, dat gebeurt in de moskee. Je kunt er wel als familie bijvoorbeeld bij elkaar komen en er zijn bijvoorbeeld toiletvoorzieningen”, legde Abdelkarim Elkarti van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën dinsdag uit tijdens een raadsvergadering.
Er komt daarnaast ook nog een dienstgebouw voor opslag van onderhoudsmateriaal zoals een graafmachine en schoppen. Over de toegangsweg naar de begraafplaats maken omwonenden zich flinke zorgen. Zij zien veel liever een toegang via de parallelweg van de Bunschoterstraat dan via de Zeldertseweg. Dit is namelijk een smalle weg met veel landbouwvoertuigen en vlakbij een route met veel fietsers.
Samen werken aan oplossingen
Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke Ordening, ChristenUnie) begrijpt de zorgen, maar kon nog niet beloven dat de Zeldertseweg afvalt als toegangsroute omdat hij nog wacht op de resultaten van een verkeersonderzoek. Maar de kans is groot dat er wordt gekozen voor de parallelweg.
De Amersfoortse politiek is lovend over hoe alle verschillende partijen de afgelopen tijd hebben gewerkt aan de uitwerking van de plannen. Omwonenden met aanvankelijk veel zorgen hebben zich samen met de initiatiefnemers voor de begraafplaats en andere betrokkenen constructief opgesteld.
Prachtige plek
“Dit laat zien dat onze inwoners in staat zijn om samen te werken aan oplossingen”, ziet Tahsin Bulbul, fractieleider van Denk. ,,Het wordt een prachtige en mooie plek”, vermoedt Dillian Hos (GroenLinks). ,,Mijn advies: ga voorwaarts hiermee, zodat de begraafplaats er snel komt.”